Osteopatian potentiaali sisäelimille

Viskeraalinen osteopatia - mitä se on?

Olet ehkä voinut kuulla puhuttavan maksan hoidosta. Mystiseltä kuulostavaa - voiko sisäelimiä todella käsitellä? Hoidossa ja hoitotekniikoissa hyödynnetään aina tietoa ja ymmärrystä anatomiasta. On hyvä tietää, että viskeraalinen osteopatia ei hoida elinten patologiaa, vaan se on tuki- ja liikuntaelinten kautta tapahtuvaa sisäelimiin kohdistuvaa hoitoa.

Mikäli haluan kiinnittää huomiotani maksan vapaampaan toimintaan, pohdin minne kaikkialle maksa kiinnittyy, mistä suunnista eri ligamentit maksaan tulevat. Huomioin alueet, mistä tulee maksan hermotus. Tällöin suuntaan hoitotekniikoissani voimavektorit (mm. vipu ja paine) siten, että huomioin hoidossa haluamiani alueita.

Vauvalla ollessa vatsa-oireita saatetaan pienen vatsan aluetta kevyesti käsitellä. Ei ole siis tavatonta eikä mahdotonta ollenkaan etteikö myös aikuisen vatsanaluetta voitaisi käsitellä!

Vauvat usein nauttivat vatsanalueen käsittelystä

Vauvat usein nauttivat vatsanalueen käsittelystä.

Tietämystä sisäelinsairauksista - apua tominnallisiin vatsavaivoihin?

Viskeraalinen osteopatia on myös ymmärrystä erilaisista toiminnallisista sisäelinvaivoista. Tarkemmin sitä, että tietää, mitkä ovat yleisimpiä sisäelinvaivoja tai -sairauksia ja miten nämä vaikuttavat kehossa tai elämänlaatuun yleisesti. Onko jotain sellaista, joka pitää ottaa huomioon hoidossa? Tuleeko esiin jotain sellaista, josta olisi hyvä ohjata lääkäriin? Kuulostaako vaiva sellaiselta, johon voisi kokeilla esimerkiksi fysioterapiaa, kuten virtsankarkailu ja lantionpohjan haasteet?

Viskeraaliosteopatia on tuki- ja liikuntaelinten kautta tapahtuvaa sisäelimiin kohdistuvaa hoitoa.

Toiminnallisilla vatsaongelmilla voidaan tarkoittaa mm. erilaisten arpikudosten aiheuttamaa vaikutusta sisäelinten vaapaaseen liikkuvuuteen vatsaontelossa. Monet ruoansulatuselimistön ongelmat, kuten IBS (ärtyneen suoliston oireyhtymä) ja ummetus tai vauvoilla runsas pulauttelu ovat esimerkkejä, joihin voidaan hakea apua osteopatiasta. Hoidossa pyritään vaikuttamaan sisäelimiin hermoston kautta tuki- ja liikuntaelimistöä hoitamalla.


Ontelopaineiden huomioiminen

Sisäelinten tulisi siis liikkua vapaasti hengityksen mukana sekä ihmisen tuottaessa liikettä. Vatsaontelonpaine muodostuu pallean, lantionpohjan ja (poikittaisten) vatsalihasten välille. Ontelopaine kasvaa erityisesti, kun pidätetään hengitystä - ehkä olet huomannut jotain raskasta nostaessi pidättävän hetken hengitystäsi? Ontelopaineen kasvaessa saadaan keskivartalosta parempi tuki. Paineenvaihtelu kehossa on siis normaalia, mutta mikäli lihasten aktivaatiossa on häiriötä, voi paineenvaihtelu aiheuttaa myös ongelmia. Kun ontelopaineet toimivat ja lihakset aktivoituvat oikein, pääsevät sisäelimet liikkumaan paremmin niille tarkoitetulla tavalla. Toimintaan voidaan vaikuttaa mm. osteopatiassa manuaalisilla tekniikoilla, lantionpohjafysioterapialla ja palleaan kohdistuvilla hengitysharjoitteilla.

Jännittynyt lantionpohja

Paineenvaihtelu ei aina pääse toimimaan kunnolla sen eri osien välillä. Lantionpohja voi olla esimerkiksi jännittynyt eivätkä lantionpohja ja pallea hengitä ns. samaan tahtiin.

Viskeran heijastekivut osittain oireiden takana?

Esimerkiksi selkäkipua tai olkakipua ei voi katsoa vain paikallisesti TULE -näkökulmasta, etenkäään sen pitkittyessä. Mahdolliset viskeraaliheijasteet on pidettävä mielessä pitkittyneissä tilanteissa. Toisinaan ongelma voi olla myös toisinpäin; vatsantoiminnan ongelmat voivat johtua rintarangan ongelmista.

Osteopaatin vastaanotolle olet tervetullut myös vatsanalueen toiminnallisissa ongelmissa!