Alaselkä jumissa?
Alaselkäkivut ovat yksi yleisimpiä näkyjä vastaanotolla. Tämä johtuu siitä, että lähes jokainen meistä kokee alaselkäkipuja jossain vaiheessa elämää. Eli kyseessä on hyvin yleinen vaiva, jota esiintyy niin nuorilla kuin vanhoilla. Niin aktiiviurheilijoilla kuin hyötyliikkujilla. Alaselkäkivulle altistavia tekijöitä ovat mm. aikaisemmin koettu alaselkäkipu tai kuormituksen suuri / yhtäkkinen muutos, erityisesti kevyemmästä suurempaan.
Yleisin alaselkäkivun diagnoosi on noidannuoli, jossa äkillisesti alkanut selkäkipu johtuu jossakin kudoksessa tapahtuneesta vauriosta, kuten pehmytkudoksen venähdyksestä. Toinen melko tavallinen on iskiasperäinen selkäkipu, joka heijastuu ärhäkästi alaraajoihin. Niin sanotut hyvänlaatuiset selkäkivut paranevat hyvin itsestään, mutta moni saa osteopaattisesta hoidosta helpotusta oireisiin.
Kivun ja oirekuvan luonteesta riippuen hoitotekniikat ja lähestymistavat voivat vaihdella paljonkin. Vastaanotolle saatetaan tulla hyvin akuutissakin tilanteessa, jossa kävelyyn tarvitaan ulkopuolista tukea esimerkiksi kepeistä ja liikkuminen on vaikeaa ja kivuliasta. Tällöin vastaanotolla pyritään poissulkemaan olennaisimmat redflagit ja minimoimaan liikkuminen ja asentojen vaihtaminen. Aina asiakas ei välttämättä pääse edes makaamaan. Hoito akuutissa tilanteessa on lähinnä kivuttoman tilan löytämistä ja kudosten kevyttä rentouttamista. Pahimman kivun hellitettyä, jatkohoidoilla voidaan keskittyä paremmin jälkijännitystilojen helpottamiseen.
Kroonin alaselkäkipu
Krooninen alaselkäkipu on luonteeltaan toistuvaa ja/tai pitkittynyttä (yli 3kk kestänyt). Usein taustalta löytyy toistuvaa samanlaista mekaanista kuormitusta tai staattista olemista. Hoitojen tueksi voidaankin ottaa omaa harjoittelua, joiden avulla pyritään mm. monipuolistaa selän kuormitusta ja liikettä. Monesti pitkittyneen tilanteen hoitaminen vaatii myös pidempää asiakassuhdetta. Tilanne ei ole syntynyt hetkessä, se harvoin helpottaa hetkessä.
Moni toivoo manipulaatioita selkävaivojen helpottamiseksi. Niitä ei kuitenkaan läheskään aina voida tehdä. Lannerangan nivelmanipulaatiota voidaan hyödyntää, mikäli vakavat selkäongelmat on poissuljettu, asiakkaan päivän vointi sen sallii eikä asiakkaalla ole manipulaatiota estäviä sairauksia. Oma hoitotapani on kuitenkin enemmän pehmeämmän kautta, kehon liikettä hyödyntäen. Pohdin paljon mekaniikkaa, asiakkaan arkea ja toimenkuvaa. Yritän löytää keinoja ja lähestymistapoja, joista olisi asiakkaalle apua pidemmäksi ajaksi. Manipulaatio ei siis ole ensimmäinen tekniikkavaihtoehtoni, vaikka niitä toki tarpeen tullen käytänkin.
Selän venähdys tai kipu vaatii hoitoa yksilöllisesti
Koska tilanteet vaihtelee, ei alaselkäkivun hoitoon ole yhtä ainoata ja oikeaa reseptiä. Yleisesti ottaen liikkeellä pysyminen koetaan lepoa parempana vaihtoehtona ja kannustankin usein asiakkaita olemaan kevyesti liikkeessä läpi päivän. On muistettava, että jokaisen keho reagoi muutoksiin yksilöllisesti.
Lisäksi usein pohditaan, kuinka monta käyntiä vastaanotolla tarvitaan. Tähänkään ei ole valmista vastausta. Yksi saa itselleen riittävän helpotuksen yhdestä käynnistä, toinen tarvitsee pari kolme. Kolmas tarvitsee hoitojen lisäksi aktiivisia harjoitteita tueksi. Mutta oli tilanteesi mikä tahansa niin parasta työssäni on, kun huomaan olevani avuksi.
.
“Tulin pikaisella aikataululla hoitamaan jääkiekossa sattunutta alaselkävaivaa. Helpotus löytyi nopeasti ja samalla muodustui pitkä asiakassuhde, jossa hoidetaan vaivoja ja ennen kaikkea ennaltaehkäistään niitä.” -Asiakaspalaute