Lapaluun kipu on osteopaatille tuttu vaiva
Jos alaselkävaiva osteopaatin vastaanotolla on tuttu näky, niin sitä on myös yläselkäongelmat ja erityisesti “pistävä paikallinen tunne” lapaluiden välissä “tai jossain siellä päin” - lainatakseni asiakkaita. Tuntemus* on hyvin yleinen. Usein asiakas on käynyt hieronnassa, josta on saanut apua kaikkeen muuhun paitsi tähän paikalliseen epämääräiseen tuntemukseen. Tunne kuvaillaan usein olevan korkeudella, johon ei oma käsi ylety tai sitä ei oikein löydetä, kun painellaan. On kokeiltu maata pienen pallon päällä tai on hinkattu kipukoukkua. Kumppanikin on kyynärpäällä painellut. Mikään ei tunnu osuvan just siihen. Kuulostaako tilanne tutulta?
* Tekstissä tarkoitetaan lihas- / luuperäistä (esim tiedossa oleva isku) kipua, joka ei johdu rintakehän alueen sairauksista, jotka vaativat lääkärin hoitoa.
Erilaiset liiketestit ja palpointi - eli tunnustelu - auttavat etsimään oireen sijaintia. Syy kipuun voi tulla muualta, mutta usein asiakkaalle on tärkeää, että hänen oireensa on paikallistettu.
Rintakehä koostuu rintanikamista, kylkiluupareista ja rintalastasta. Lisäksi kylkiluiden päällä liukuu lapaluu, jonka liike on suoraan yhteydessä olkanivelen liikkeeseen. Etupuolella kulkee poikittain solisluu. Rintakehän peittää lukuisat lihakset ja kylkiluiden välissä pienet hengitykseen osallistuvat kylkivälilihakset. Rintakehän alla poikittain kulkee tärkeä hengityslihas, pallea. Rintakehä peittää alleen mm. keuhkot, sydämen, suuria verisuonia sekä ruokatorven.
Rintakehän pitäisi päästä hengistysliikkeen mukana laajenemaan ja supistumaan - usein hengitysliike onkin juuri se liike, joka voimistaa pistävää tunnetta. Tällöin joko sisäänhengitys- tai uloshengitysliike on rajoittunut. Hyvä yksinkertainen video hengitysliikkeestä youtubessa, josta näkyy, mitä esimerkiksi lapaluiden välissä tapahtuu hengitysliikkeen myötä.
Lapavälin jumi voi syntyä monista syistä, mutta usein taustatarinoissa toistuu kasassa istuminen tai rintakehän alueen passiivisuus. Eli liikettä eri suuntiin ei tapahdu päivän aikana ja hengityskin tapahtuu lysyssä istuen - pallea ei pääse liikkumaan täydellä laajuudella. Toisinaan tiedossa voi olla jokin yhtäkkinen liike tai jopa isku, joka kohdistunut rintakehälle. Jumi voi olla eri kudostasossa, kuten lihasperäisenä kramppina tai liikerajoituksena nivelpinnoilla. On myös tärkeä osata erottaa, milloin asiakas tulee ohjata rintakehän kivun takia jatkohoitoon.
Lapaväliä voidaan hoitaa istuen, kylki-, vatsa- tai selinmaaten. Tekniikat voivat olla esimerkiksi mobilisoivia, artikuloivia tai erilaisia pehmytkudostekniikoita. Vaihtoehtoja on monia, joista valita!
Lapaluun kipuun Syitä voi olla monia - ongelmaa lähestytään monipuolisesti
Lapavälin kivunhoidossa hyödynnän paljon kehon liikettä eli käytän paljon miellyttävinä koettuja mobilisointi- ja artikulointitekniikoita. Lisäksi huomioin olkanivelen ja lapaluun välistä liikettä. Hoidan aina pallean sekä hartiarenkaan alueen. Hoidossa käytän usein useampaa kuin yhtä tekniikkaa ja useampaa kuin yhtä suuntaa. Rintakehä kaipaa monipuolista liikettä! Hoito onkin usein hyvin kokonaisvaltainen. Myös manipulaatioita voidaan käyttää rintakehän hoidossa, mikäli sille ei ole estettä (esimerkiksi sen estävää sairautta) ja sille on selkät indikaatiot. Se ei kuitenkaan ole tekniikkana ensimmäinen vaihtoehtoni.
Usein merkittävin ero lähtiessä koetaan* hengitysliikkeen laajentumisena ja helpompana tunteena hengittää. Olo on kevyempi ja suorempi. Tilantunne on suurempi. Pistävä kipu on voinut hellittää, mutta on hyvä muistaa, että aina niin ei tapahdu heti - silti olossa on voinut tapahtua merkittävä muutos.
* Asiakkaiden raportoimia tuntemuksia rintakehän hoidon jälkeen.
Rintakehän manipulaatiota voidaan käyttää yhtenä hoitotekniikkana yläselän hoidossa, mutta aina se ei ole tarpeen.
Lapaluun välin ongelmia kokee lähes jokainen jossain vaiheessa elämää ja sitä voidaan usein manuaalisin hoitokeinoin helpottaa. Rintakehän alueen hoito ei kuitenkaan tarvitse kipua missään, vaan se sopii hyvin ikään, sukupuoleen tai elämäntilanteeseen katsomatta. Moni raskaana oleva ja imettävä saa paljon apua alueen hoidosta ja siitä hyötyy toimistotyöntekijä siinä missä aktiiviliikkujakin.